Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2018

ΤΑ 10 ΚΑΛΥΤΕΡΑ ALBUM ΤΟΥ 2018


1. ELVIS COSTELLO & THE IMPOSTERS – Look Now
Πίσω μετά από μια κερδισμένη μάχη με τον καρκίνο ο αγαπητός Λονδρέζος καλλιτέχνης, Elvis Costello, επέστρεψε φέτος με μια από τις πιο δυνατές του συλλογές αυτό τον αιώνα. Καλά δουλεμένα αλλά με αρκετό νεύρο και ηλεκτρισμό, ο Costello φέρνει για βοήθεια τους παλιούς φίλους και απέραντα ταλαντούχους Burt Bacharach και Carole King. Μια μεγαλύτερη βοήθεια όμως έρχεται από τους Imposters, πρώην Attractions, το πιο πιστό, εύπλαστο και διαισθητικό backing band που υπάρχει τα τελευταία 40 χρόνια. Ξεχωρίζουν το εισαγωγικό Under Lime, η bosa nova μπαλάντα, Photographs Can Lie, το τραγούδι που έγραψε με την Carole King, Burnt Sugar is So Bitter, αλλά και το Stripping Paper.   
    
2. ANNA CALVI – Hunter
Το πολυαναμενόμενο τρίτο album της Βρετανίδας Anna Calvi αποδείχτηκε ως το πιο έντονο και δυνατό της μέχρι σήμερα και διερευνά τους περιοριστικούς ρόλους των φύλων μέσα από την φιλόδοξη μουσική της. Ξεχωρίζουν το As A Man που μοιάζει με το Red Right Hand του Nick Cave αλλά σε ερμηνεία Roxy Music, το ομότιτλο ατμοσφαιρικό Hunter, το Swimming Pool που θυμίζει Scott Walker και το Chain που ακούγεται σαν τους Banshees στο πιο ψυχεδελικό και αγωνιώδες ύφος τους.   

3. JONATHAN WILSON – Rare Birds
Μετά τη συνεργασία του με τον Roger Waters στο τελευταίο album του μεγάλου πρώην Floyd, ο Αμερικανός τραγουδοποιός και παραγωγός Jonathan Wilson μας πρόσφερε φέτος το Rare Birds, μια πλούσια συλλογή τραγουδιών που ξεδιπλώνεται θριαμβευτικά με τη μαεστρία του δημιουργού αφού τα ίδια τραγούδια αν ηχογραφούνταν από κατώτερους καλλιτέχνες θα ακούγονταν μπαγιάτικα και παλιομοδίτικα. Ξεχωρίζουν τα Trafalgar Square, Sunset Blvd  και 49 Hairflips! 

4. PAUL McCARTNEY – Egypt Station
Μπορεί να είναι πια 76 χρονών και να έχασε πολλά από τα χαρίσματα που είχε η φωνή του, αλλά το ταλέντο της τραγουδοποιίας δεν άφησε ακόμα το εν-δεύτερο του μεγαλύτερου ντουέτου συνθετών της ποπ και ροκ Paul McCartney και ο πρώην Beatle και Wing επιστρέφει με ένα από τα δυνατότερα του album των τελευταίων 20 χρόνων. Μπορεί επίσης να θέλει να ακούγεται φρέσκος εργοδοτώντας δύο από τους πιο μοντέρνους παραγωγούς, στους Greg Kurstin και Ryan Tedder αλλά η αξιοπρέπεια είναι πρωταρχική με την συχνά περιληφθείσα ικανότητα αυτοκριτικής που εγγράφεται σε μεγάλο βαθμό στο επίπονο εισαγωγικό  I Don’t Know. Ξεχωρίζουν επίσης τα  Come On To Me, Happy with You , Hand in Hand και Despite Repeated Warnings.   

5. LULUC – Sculptor
Το τρίτο album του Αυστραλιανού ντουέτου Zoe Randell και Steve Hassett που εδρεύουν στο Brooklyn της Νέας Υόρκης, που φέρει τον τίτλο Sculptor συνεχίζουν να μαγεύουν με τις ήσυχες ακουστικές μπαλάντες α λα Simon & Garfunkel. Ξεχωρίζουν το εισαγωγικό Spring, Kids, Cambridge και Moon Girl.  

6. GAZ COOMBES – World’s Strongest Man
Η διάλυση των Supergrass έφερε νέα αισιοδοξία και φιλοδοξία στον τραγουδιστή του συγκροτήματος Gaz Coombes ο οποίος ήταν ελεύθερος πια να εξερευνήσει νέες οδούς στη μουσική του. Ποιος θα πίστευε 25 χρόνια πριν ότι ο Coombes θα είχε ανάλογες κοσμικές ηχητικές αναζητήσεις όπως οι συμπολίτες του, από την Οξφόρδη, Radiohead! Ξεχωρίζουν στο καινούριο του album, το ομότιτλο World’s Strongest Man, το Shit (I’ve Done It Again) και το Wounded Egos.    

7. ROLLING BLACKOUTS COASTAL FEVER – Hope Downs
Το καλύτερο καινούριο συγκρότημα φέτος μας ήρθε από την Αυστραλία, το indie rock συγκρότημα Rolling Blackouts Coastal Fever που παίρνει στοιχεία από τους θρύλους του παρελθόντος από τη μικρή ήπειρο, όπως οι Go-Between, έχοντας όμως περισσότερη ενέργεια με τις τρεις κιθάρες που φιγουράρουν στις ενορχηστρώσεις τους. Από το ντεμπούτο τους Hope Downs ξεχωρίζουν τα  An Air Conditioned Man, Bellarine και How Long.  

8. LAURA VEIRS – The Lookout
Πέντε χρόνια μετά το τελευταίο της album, η τραγουδοποιός από το Portland, Laura Veirs επιστρέφει με το 10ο της album και μας θυμίζει τα ύψος της ποιότητας που μπορεί αυτή η υπέροχη καλλιτέχνης να φτάσει. Ο σύζυγος της Tucker Martine είναι στην κονσόλα και πάλι ενώ βοηθούν στα φωνητικά οι Jim James, Sufjan Stevens και Karl Blau. Πρωταγωνιστές όμως εδώ τα ρομαντικά της τραγούδια όπως η πιανιστική μπαλάντα The Meadow και το εξαιρετικά φτιαγμένο Everybody Needs You. Γράφει επίσης και το Heavy Petals για τον αξέχαστο David Bowie! 

9. BEN HOWARD – Noonday Dreams
Ο Βρετανός τραγουδοποιός Ben Howard παίρνει μια στροφή προς τις ambient ενορχηστρώσεις για το υποβλητικό αλλά και κάπως άμορφο Noonday Dreams. Ξεχωρίζουν το εισαγωγικό Nica Libres At Dusk, A Boat to An Island on the Wall και το The Defeat.

10. EZRA FURMAN – Transangelic Exodus
Ένα ομοφυλοφιλικό έπος που εκτυλίσσεται σε ένα κόσμο όπου υπάρχουν άγγελοι οι οποίοι είναι παράνομοι. Πάνω κάτω αυτό είναι το φετινό album του Ezra Furman από το Chicago που έχει το ταλέντο να δημιουργήσει αυτό τη φιλόδοξη συλλογή είτε γράφοντας τραγούδια για το πάθος, (I Love You So Bad) ή για την πίστη (God Lifts Up the Lowly) με τις πιο καινοτόμες ενορχηστρώσεις που συνδέουν για παράδειγμα synths με βιολοντσέλα!  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα κλασικά album που η Rock Σκηνή παρουσιάζει τον Μάιο!

Τα πέντε κλασικά album που θα παρουσιάσουμε ολόκληρα στις εκπομπές Μαΐου είναι: 1 Μαΐου: I Want to See the Bright Lights Tonight – Richar...